Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Η εξ αρχής ηττημένη τραγικότητα της μισαλλοδοξίας

Αυτό το σύνθημα είδα γραμμένο πάνω σε ένα τοίχο από κάποιον μπερδεμένο στο μυαλό προφανώς.
Μάλλον αυτή είναι η πνευματική κατάσταση που επικρατεί στους πολίτες αυτής της χώρας. Τα χαμηλότερα ένστικτα έχουν ενεργοποιηθεί για τα καλά, όπως επιζητούν αυτοί που επενδύουν στο φόβο και την αποσταθεροποίηση για δικό τους όφελος.
Αλήθεια, ποιος "αλλόθρησκος " να φύγει?Ο έχων άλλο θρήσκευμα από το κυρίαρχο που τυχγανει παρόλαυτά Έλληνας? Ο ξένος οποιασδήποτε απόχρωσης με άλλο θρήσκευμα?Ο ξένος γενικά? Ο μη χριστιανός από οπουδήποτε και από όπου και αν κατάγεται? Σε μία φράση έκλεισε αυτός που το έγραψε το σύνθημα, κάθε είδους φόβο, κάθε πνευματική αγκύλωση, ανέδειξε την παραδοχή της αποτυχημένης συνύπαρξης 2 ή και περισσότερων αντιλήψεων. Άφησε το δρόμο ανοιχτό σε κάθε σύγκρουση και κάλεσε-το κυριότερο- ανοιχτά τον αντίπαλό του σε μονομαχία.
Ως Έλληνας Εθνικός, σίγουρα ανήκω σε μία από τις κατηγορίες του διωγμού που μου επιβάλλει αυτό το σύνθημα. Θέλει να με κάνει να αισθανθώ ότι η θρησκεία του, είναι πάνω από την Ιστορική μου ταυτότητα, από τον προσδιορισμό της αυτοδιάθεσης μου, και τι ειρωνικό..θέλει να διώξει έναν (ή πιο  πολλούς) Έλληνα που απλώς δεν ακολουθεί το δικό του όντως ξενόφερτο δόγμα εξ ανατολών.
Και ως Εθνικός θα του απαντήσω έμπρακτα, κάθε μέρα, ότι η εδραίωση του ζωτικού σου χώρου υφίσταται μέσα από την ενδυνάμωση και υπενθύμιση  της Εθνικής σου υπόστασης, αυτής που έμαθε να εγείρεται και να σε στηρίζει στα πόδια σου κάθε φορά που κινδύνευσες. Δίχως μίσος, δίχως φόβο.
Και η Εθνική αυτή υπόσταση σε έσωσε κάθε φορά που τη χρειάστηκες. Επικαλέστηκες τη Γραμματεία της για να διώξεις τα σκοτάδια του Μεσαίωνα, επικαλέστηκες τα αρχαία σπαράγματα των Ναών για να εγερθείς απέναντι στον Τούρκο κατακτητή, επικαλέστηκες τους Θερμοπυλομάχους για να χτυπήσεις καίρια τον Ιταλό, επικαλέστηκες ακόμη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να σε συμπαθήσουν οι άλλοι λαοί, τους Δελφούς για να αποδείξεις ότι το Πνευματικό σου επίπεδο είναι άνω του μετρίου.
Τέλος επικαλέστηκες την από την αρχαιότητα Επιστήμη για να αποδείξεις ότι ήσουν από πάντα πρωτοπόρος.
Ξέχασες όμως να αφήσεις πίσω σου το επίθετο ρωμιός και τον Θεοδοσιανό κώδικα.Τα πήρες και αυτά μαζί σου. Και τι τα έκανες? Σύνθημα στον τοίχο...





3 σχόλια:

Zed Ryder είπε...

Χαίρε αδελφέ...
Επειδή στις μέρες μας ούτε ο διάβολος μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς δικηγόρο, ας τον κάνω εγώ... Πρώτον, όπως το βλέπω το πιο πιθανό είναι "αλλόθρησκος" να θεωρείται αυτός που δεν πιστεύει στην δική του (βλέπε τέρμα αριστερα - Παναθηναϊκός). Και εις το σοβαρότερον το θέματος, το πρόβλημά της μισαλλοδοξίας είναι οπωσδήποτε σοβαρό, ακόμα και για τον ίδιο τον φέροντα, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί χριστιανός. Η δική μου γενική εντύπωση πάντως είναι ότι ο ρατσισμός των ελλήνων είναι συμπτωματικός, παρά δογματικός. Στρέφεται δηλαδή κατά αλλοδαπών και αθιγγάνων, κυρίως λόγω εγκληματικότητας και όχι λόγω καθαυτής της ράτσας. (χωρίς βέβαια να λείπουν και οι γνωστοί ελληνάρες που θεωρούν εαυτούς τουλάχιστον θεούς). Τώρα, εάν η δική σου εμπειρία ως εθνικός είναι διαφορετική, να μία καλή αρχή διαλόγου...

Panos Konstantinidis είπε...

Λύκε απλώς καταπληκτικό. Μέσα σε δέκα αράδες ξεδίπλωσες όλους τους φόβους του νεοέλληνα.

Θησέας Λύκος είπε...

Πάνο ευχαριστώ Φίλε.
Zed,μην κρίνεις από την καλόγνωμη πατριωτική διάθεση που έχει ο απλός Έλληνας και που μπορεί να εκφραστεί μερικές φορές με φόβο όταν στριμώχνεται από τις καταστάσεις.
Εδώ η σημειολογία αυτού του συνθήματος,είναι ότι ο γράφων ξέχασε να βάλει υπογραφή ή δεν πίστευε ότι χρειάστηκε να βάλει καθώς ήταν μάλλον σίγουρος για το "δικαιο" της απαίτησής του. Από αυτόν κινδυνεύει κάθε Πολίτης.Είναι αυτός που στην Ανατολή θα ζωστεί βόμβες και θα σε τινάξει στον αέρα μαζί και τον εαυτό του.
Μα μήπως οι περισσότεροι από εμάς δεν φανατιστήκαμε κάποια στιγμή?Όταν ηρεμήσαμε, δεν το σκεφθήκαμε καλύτερα και προχωρήσαμε στο επόμενο επίπεδο προσπερνώντας το ως λάθος?
Το μίσος μπροστά στο διαφορετικό, προκαλεί φυγόκεντρα καταστροφή γύρω του.Το να αγαπάς την Πατρίδα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μισείς τους άλλους.Σημαίνει ότι εργάζεσαι ώστε η Πατρίδα σου να γίνει παράδειγμα προς μίμηση από τους άλλους,κοιτίδα Πολιτισμού και ευημερίας.Και φυσικά χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς αμύνεσαι σε ότι σε απειλεί. Εργασία, αυτογνωσία,προοπτική μέλλοντος.
Συνοπτικά έτσι το βλέπω.