Δηλαδή για να καταλάβω, όποιος ψηφίσει τα νέα
μέτρα για να μην «πτωχεύσουμε « (αλλά που θα φτωχύνει οριζόντια όποιον βρουν
μπροστά τους και που θα εξαθλιώσουν έτσι
(ακόμη περισσότερο) τους πολίτες θα πάει
αυτόφωρο?
Αστείο ε?
Έχει και άλλο
«Η Ελλάδα
μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές» (πατήστε για λινκ)
Μόνο που το El Dorado
(Χρυσούπολη στα Ελληνικά) για να το
βρουν οι… καλοί και συμπονετικοί Κονκισταδόροι, πέρασαν λεπίδι, αλλά και όποια
ασθένεια κουβαλούσαν μαζί τους τις χώρες των Ιθαγενών της σημερινής Λατινικής
Αμερικής λεηλάτησαν ότι βρήκαν μπροστά τους, και γενοκτόνησαν στο όνομα του
Θρόνου («επουράνιου» και επίγειου) όλες τις εναπομείνασες Φυλές στα επόμενα
χρόνια. Το ποιο αστείο? Τελικά δεν το βρήκαν ποτέ, το ανήγαγαν σε «μυθική πόλη»
και απλώς κατέκτησαν άπαξ.Μη γελιόμαστε. Μας ευτελίζουν και μας διασύρουν.
Εμείς θέλουμε η Μητρίδα Γη να ξαναγίνει Ελλάδα . Ούτε El Dorado, ούτε New York, Paradise City Hotel ή ότι κοπρανοειδές γεννήσει η πρωκτοειδής απόφυση τους που ξερνάει τέτοιες ιδέες.
Και η έννοια της Ελλάδος, πέρα και πάνω από κρατικούς συνοριακούς περιορισμούς, φέρει την Επίγνωση του Αγώνα και της Αντίστασης απέναντι σε κάθε κατακτητή. Στρατιωτικό, Πνευματικό, Οικονομικό. Στο τέλος δε, Φέρει Νίκη!
Αγωνίσου Έλληνα!
Οι Θεοί μας αγαπούν τους Αγωνιστές!
29 σχόλια:
Λύκε το άρθρο μιλάει για αποκρατικοποιήσεις. Το να ξαναγίνει η Μητρίδα Γη (μας βγήκες και Πλατωνικός :)) Ελλάδα μπορεί να συνυπάρξει με αυτό που περιγράφει το άρθρο.
Προτιμώ μια Ελλάδα με έναν εύρωστο οικονομικό τομέα παρά μια Ελλάδα με έν α κράτος που παραπαίει.
Πάνο, ξέρεις τις θέσεις μου περί αποκρατικοποιήσεων.
Είμαι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά με προυποθέσεις, όχι ενάντια στο κοινό εργατικό συμφέρον ούτε εις βάρος της ευνομούμενης Πολιτείας ή της ισονομίας. Η επέλαση των ιδιωτών γίνεται αποκλειστικά για να συμπιέσει τους πολίτες σε λιγότερα εισοδήματα όχι για να τους διευκολύνει και ας χρησιμοποιεί απατηλές υποσχέσεις. Όπου δημιουργηθήκαν συνθήκες όπως της Ελλάδος, καμία ανάπτυξη δεν υπήρξε υπέρ του λαού, αλλά μόνον κέρδη υπέρ των υπερεθνικών εταιριών.
Είμαι υπέρ της εξυγίανσης της κρατικής δομής, όχι υπέρ της διάλυσής της λοιπόν. Ο φιλελευθερος ιδεαλισμός που διακρίνω στις απόψεις σου, πιστεύω ότι δεν έχουν καμία αντιστοιχία με τους κεφαλαιοκράτες.
Πλατωνικός? Μπα, έχω κενά γνώσεως ακόμη για να πληρώ τέτοια ιδιότητα. :-)
Γιατί το βλέπεις σαν διάλυση; Για να πωληθούν σημαίνει ότι είναι ελλειμματικές, άρα το κράτος θα έχει κέρδος αν τις πουλήσει. Κανένας δεν πουλάει μια κερδοφόρα επιχείρηση αν η πώληση δεν του επιφέρει περισσότερο κέρδος από αυτό που ήδη βγάζει. Αλλιώς μιλάμε για ηλιθιότητα, όχι για επιχειρηματική κίνηση.
Η επέλαση των ιδιωτών γίνεται για να διευκολύνει τη δική μας τη ζωή. Αν δεν μπαίνανε οι ιδιώτες στην τηλεφωνία ακόμα θα περιμέναμε δύο μήνες για σύνδεση τηλεφώνου και το ίντερνετ θα ήταν ακόμα dialup. Το ίδιο και στην κινητή τηλεφωνία, οι τιμές άρχισαν να πέφτουν όταν μπήκε ο ανταγωνισμός στην εξίσωση.
Αυτό δε σημαίνει ότι οι ιδιώτες δε θα ωφεληθούν· το κέρδος κυνηγούν πάνω από όλα. Αλλά το να βλέπεις κάθε επιχειρηματική κίνηση εξ αρχής αρνητική είναι υπερβολικό.
Υγ. Πλατωνικός διότι μιλάς κι εσύ για μητρίδα (όπως και ο Πλάτωνας) και όχι για πατρίδα.
Φίλε, δεν βλέπω κάθε επιχειρηματική κίνηση αρνητικά, αλλά στη σσυγκεκριμένη περίπτωση,με τους όρους που αυτές θέλουν να λάβουν χώρα, ε, ναι, είναι πλιάτσικο.
Αν το θες και από πιο επίσημα χείλη:
"Η Ελλάδα και οι χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση θα χάσουν τα διπλά με την πώληση της κρατικής τους περιουσίας" ανέφερε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Διαφάνειας, Cobus de Swardt.
Μιλώντας στο Εuronews, ο κ. Cobus de Swardt υποστήριξε ότι χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα χάσουν τα διπλά, εάν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αποκρατικοποιήσεις, καθώς, όπως ισχυρίζεται, τίποτα δεν πρόκειται να πουληθεί στην τιμή που πρέπει. "
Χάριν των Ιδεωδών που πρεσβεύουμε ως Εθνικοί, ο Σύναγωνισμός προηγήται του ανταγωνισμού, και έως τώρα τίποτε δεν εγγυάται ότι θα έχουμε τις ωφέλειες που βιώσαμε με την τηλεφωνία.Θα σου υπενθυμίσω όμως, ότι ο ΟΤΕ, δεσμευόταν έως τώρα από το Νόμο να χαμηλώσει τις τιμές για να "προλάβουν" να τον ακολουθήσουν οι πολυεθνικές. Δύο μέτρα και δύο σταθμα?
Τέλος, δεν με ενδιαφέρει να "διευκολυνθεί" η ζωή μου με τέτοιο τρόπο. Δηλαδή να ξεμείνω από ζωτικό χρόνο που θα μου επιτρέπει να ασκώ και πνευματικό κόπο οποιουδήποτε είδους καταφέρνω ή απλά να ξεκουράζομαι.Με τους όρους των ιδιωτικοποιήσεων και με απελευθέρωση του ωραρίου, μετατρέπεται ο άνθρωπος απλώς σε μία χρήσιμη βίδα σφιχτά προσκολλημένη στις ανάγκες της όποιας επιχείρησης. Ο δε ανταγωνισμός τους είναι φαύλος, καθώς είναι ικανός να εξαντλήσει κάθε δυνατή ικμάδα δύναμης του ανθρώπου για την αύξηση των εσόδων που όμως-επιμένω- δεν θα φτάσει να διαμοιραστεί δικαίως.
Είναι τόσο Μητρίδα, όσο και Πατρίδα η Γη μας Φίλε μου!
Κοίτα, μπορώ αν θέλεις να ψάξω να βρω κι εγώ δέκα παραθέσεις που να λένε πόσο καλό κάνουν οι αποκρατικοποιήσεις. Όποια πλευρά να δεις λέει τα δικά της. Οπότε μη μου παραθέτεις τα λεγόμενα του Cobus de Swardt. Και στο κάτω κάτω ακόμα και ο ίδιος αρνήται τις αποκρατικοποιήσεις όχι διότι είναι κακές, αλλά επειδή σε μια διεφθαρμένη χώρα όπως η Ελλάδα θα καταλήξουν σε λάθος χέρια.
Εσένα μπορεί να μη σε ενδιαφέρει να "διευκολυνθεί" η ζωή σου με τέτοιο τρόπο, εμένα όμως με ενδιαφέρει να μην πληρώνω τους συνδικαλιστές με υπέρογκους μισθούς, να μην πληρώνω την ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ (για να είμαι ειλικρινής με ενδιαφέρει να μην πληρώνω καθόλου ΔΕΗ), να μην πληρώνω το εισιτήριο του λεωφορείου 1,40 και να μην έχει ο δρόμος λακούβες. Και δυστυχώς αυτά θα γίνουν μόνο αν μπούνε οι ιδιώτες στο παιγνίδι.
Υγ. Αυτό με τον ΟΤΕ δεν το ήξερα. Έχεις παραπομπές;
Βρε Πάνο και εγώ τί σου έγραψα πιο πριν? Περί όρων και προυποθέσεων για να γίνει-οτιδήποτε- και όχι ναι ή όχι απλά λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.
Αφού λοιπόν είναι διεφθαρμένες οι δομές της χώρας, τελικά μπορεί να μην έχει λακούβες ο δρόμος αλλά θα φτάσεις να μην μπορείς να πηγαίνεις από τα απανωτά και πανάκριβα διόδια σε σχέση με το μισθό που θα επιτρέπουν να παίζει στην αγορά εργασίας. Να σου θυμίσω ότι οι Εθνικές είναι άδειες από αυτοκίνητα ήδη?..
Η ΔΕΗ σε σχέση με άλλα κράτη είναι φθηνή στην Ελλάδα και πάλι μας φαίνεται ακριβά.Και ακόμη, γιατί να παραδώσεις τις υγιείς-κερδοφόρες επιχειρήσεις ως κράτος? Δεν είναι κοροιδία?
Οι συνδικα-ληστές πληρώνονται γιατί δεν φροντίσαν-αμέ όσοι δεν τους γουστάρουμε μία τους κλέφτες, να φτιάξουμε δικούς μας φορείς- και αμισθί δια θεσμικού πλαισίου- να τους χτυπήσουμε σαν χταπόδια που αλωνίζουν τόσα χρόνια. Τα κότερα των συνδικαληστων όμως Πάνο, με αυτές τις συνθήκες, απλώς θα τα έχουν πιο λίγοι και θα είναι αφεντικά.
Μιας και γνωρίζεις από Αγγλία, να σου θυμίσω τη μοίρα των Βρετανικών Σιδηροδρόμων και πώς κατέληξαν? Αφού πλιατσικολόγησαν οι ιδιώτες δίχως να συντηρούν τα δίκτυα, στο τέλος υπήρξαν και νεκροί από κακοσυντηρημένες ράγες και ξανα-αγοράστηκε το κομμάτι-φιλέτο από το κράτος.Οι μισθοί όμως των εργαζομένων πιέστηκαν και παρέμειναν προς τα κάτω..
Ο ΟΤΕ λόγω κατοχής του δικτύου του, θεωρήθηκε ως σε πλεονεκτική θέση προς τις άλλες εταιρίες και περιορίστηκε από τη νομοθεσία για να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός.Δεν έχω πρόχειρη πηγή αλλά να το τσεκάρω και να σου πω.
Μα αυτά που γίνονται δε γίνονται λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, γίνονται για να έλθει ρευστό στην Ελλάδα και να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος τομέας. Το πολιτικές πεποιθήσεις από πού τεκμαίρεται;
Λες για τις εθνικές που είναι άδειες. Ε αυτό ακριβώς είναι η προσφορά και η ζήτηση. Αν είναι άδειες θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές των διοδίων μέχρι να επέλθει ισορροπία. Όπως και γίνεται τώρα με τα σπίτια, που βρίσκει σήμερα σπίτι με 300 ευρώ, ενώ πρόπερσυ το έβρισκες με 500. Προσφορά και ζήτηση. Απλά πράγματα.
Η ΔΕΗ μπορεί να είναι πιο φθηνή, αλλά όχι αναλογικώς με το μισθό σου. Αναλογικώς είναι πολύ πιο ακριβή από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Και στο κάτω κάτω θέλω να έχω την επιλογή μεταξύ πολλών παρόχων, όχι μόνο της ΔΕΗ.
Κοίτα, καταλαβαίνω το σκεπτικό σου, όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι. Επειδή στο παρελθόν κάθε πώληση είχε κομματικά και μόνο κριτήρια λες ότι τώρα θα γίνει το ίδιο. Και αυτό είναι το λάθος που κάνεις. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κάθε κίνηση που γίνεται εξ ορισμού ως κακή. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά.
Όσο για τις υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις το είπα και πιο πάνω. Αν είναι κερδοφόρα δεν την πουλάς. Την πουλάς μόνο αν το κέρδος που θα έχεις από την πώληση θα είναι μεγαλύτερο του κέρδους που ήδη βγάζει η επιχείρηση.
Οι πολιτικές προσεγγίσεις για το ίδιο πρόβλημα αν θες καλύτερα είναι διαφορετικές. Προσωπικά δεν έχω εμπιστοσύνη ότι ο απρόσωπος ιδιωτικός τομέας έχει κάποιου είδους αναστολές που μπορεί να τον εμποδίσουν να κερδοσκοπήσει εις βάρος του συνόλου. Το μοντέλο που παρουσιάζεις επί παραδειγμάτων θα δούλευε όντως σε ένα περιβάλλον υγιές και όχι εδώ. Και συν τοις άλλοις, μη ξεχνάς την παραχώρηση της αυτοκυριαρχίας της χώρας-που θα με ενδιέφερε να παλέψω και να υποστηρίξω να υφίσταται σαφώς από την όποια πολυεθνική πρωτοβουλία- δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα έστω ωφέλη.Νομίζω ότι απλώς θα καταλήξουμς σαν τους χαιβανέζους να κρεμάμε τσολιαδάκια στα αεροδρ΄μια στους έυρωστούς-όποιους ξένους.
Κοινώς είναι απλά διαφορετική προσέγγισή μας στο ίδιο αντικείμενο, και από πλευράς μου δεν έχω εμπιστοσύνη στο φιλελεύθερο μοντέλο καθώς ακόμη και αν λειτουργήσει για λίγο, πολύ γρήγορα θα υπερισχύσει η ανθρώπινη πλεονεξία.Ζούμε σε αφιλοσόφητο κόσμο..
και από πλευράς μου δεν έχω εμπιστοσύνη στο φιλελεύθερο μοντέλο καθώς ακόμη και αν λειτουργήσει για λίγο, πολύ γρήγορα θα υπερισχύσει η ανθρώπινη πλεονεξία.
Μόνο που το φιλελεύθερο μοντέλο δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά, δεν μπορείς να καταφέρεσαι εναντίον ενός συστήματος χωρίς αυτό να έχει δοκιμαστεί.
Κανένα Ιδεατό μοντέο δεν έχει εφαρμοστεί ως τέτοιο. Αλλά μη μου πεις ότι έρχονται οι επενδυτές ως ιδεολόγοι φιλελευθεροι..
Το είπα και πιο πάνω, έρχονται με σκοπό το κέρδος. Αλλά κατηγορείς τον φιλ/μό χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί. Δεν μπορείς να λες ότι για τα δεινά της Ελλάδος φταίει ο φιλ/μός από τη στιγμή που δεν έχουμε φιλ/μό.
Πάμε πάλι :-)
Δεν κατηγορώ τον φιλελευθερισμό, απλώς δεν τον αποδέχομαι, δεν είναι στις αντιλήψεις μου αν θες αποδεκτός, και πιστεύω ότι αν εφαρμοστεί δεν θα έχει τα αποτελέσματα που πιστεύεις ότι θα έχει.
Για τα δεινά της Ελλάδος, λέω ότι φταίνε και οι καπιτα-ληστές η πλειοψηφία των οποίων εικάζουν εαυτούς ως φιλελεύθερους ή προσκείμενους ιδεολογικά πέριξ.(πρωτίστως όμως οι επιλογές του ίδιου του λαού λόγω επιλογής δήθεν εύκολου πλουτισμού ή από αφιλοσόφητη στάση γενικότερα και άγνοια).
Για τα δεινά της Ελλάδος, λέω ότι φταίνε και οι καπιτα-ληστές η πλειοψηφία των οποίων εικάζουν εαυτούς ως φιλελεύθερους
Έστω. Ούτε όμως είχαμε ποτέ καπιταλισμό στην Ελλάδα για να φταίνει οι καπιταλι(η)στές, άρα πάλι λάθος κάνεις.
Αν το θέμα είναι να ανακοινωθεί επισήμως ότι γίνεται απόπειρα του να εφαρμοστεί ο καπιταλισμός, ναι δεν έχουμε. Αλλά βρε φίλε, ποιοι γυρνάνε τα γρανάζια και ποιοι έχουν τα κεφάλαιο κρατόντας το σε κλειστό κύκλο ανθρώπων δίχως να απελευθερώνουν την αγορα? Και τους κερδοσκόπους που εκλογικεύουν τη παγκόσμια ύφεση κερδίζοντας αμύθητα ποσά που θα τους οριοθετούσες?
Είναι ίδια η λογική με το γνωμικό που λέει ναι μεν ΚΚΕ αλλά τα μέλη του δεν είναι πραγματικοί κομμουνιστές.
Επί του πρακτέου δεν βλέπω πέραν από πολιτικούς τύπου Στέφανου Μάνου, τους κεφαλαιούχους να αγωνίζονται να φέρουν φιλελευθερισμό. Να σου πω την αλήθεια μάλιστα, δεν πιστεύω καν ότι νοιάζονται και τόσο.
Μα αν λες ότι η αγορά δεν απελευθερώνεται αυτομάτως παραδέχεσαι κι εσύ ότι δεν έχουμε καπιταλισμό. Κοίτα, στον καπιταλισμό όταν μια επιχειρήση χρωστάει και δεν έχει να πληρώσει τότε καταρρέει (και οι μέτοχοι και ο κοσμάκης χάνουν τα λεφτά τους), δεν μπαίνει το κράτος να τη σώσει. Όταν το κράτος σώζει τόσα χρόνια τράπεζες, ασφαλιστικές, Ολυμπιακή Αεροπορία, ΟΣΕ κλπ αυτό δείχνει ακριβώς το ότι δεν έχουμε καπιταλισμό.
Αυτό που έχουμε κατά τη γνώμη μου είναι ένας βαθύς κρατισμός, με κάποια καπιταλιστικά στοιχεία.
Αυτοί που γυρνάνε τα γρανάζια είναι όντως οι μεγιστάνες, αλλά με τις πλάτες του κράτους. Με ευνοϊκές συμβάσεις κάτω από το τραπέζι κράτους-ιδιωτών, με φωτογραφικά συμβόλαια έργων, με ενέσεις ρευστότητας από το κράτος, με ευνοϊκές φοροαπαλλαγές κλπ. Ε αυτό φίλε μου Λύκε δεν είναι καπιταλισμός, είναι κρατισμός στην χειρότερή του μορφή. Στον ακραιφνή καπιταλισμό (έτσι όπως εμφανίστηκε στις ΗΠΑ και στη Μ.Β. στα τέλη του 18ου με μέσα του 19ου αιώνος) το κράτος έχει ελάχιστη παρέμβαση και μόνο ως διαιτητής, όχι σαν regulator (ξεχνάω την ελληνική μετάφραση). Αυτό θα ήταν καπιταλισμός. Το ότι οι εύποροι κάνουνε περιουσίες και γυρνάνε τα γρανάζια με τις πλάτες του ελληνικού κράτους δεν είναι καπιταλισμός και καλό είναι όταν μιλάμε για καπιταλισμό να το έχουμε αυτό υπ' όψιν μας.
Όντως, σωστά το περιγράφεις, έτσι συμβαίνει, αλλά ποιοι δημιουργούν τις συνθήκες του να έχει μετατραπεί το κράτος σε χαφιέ των -όχι δικαίως- πλουσίων? Σίγουρα δημοκρατικούς δεν θα τους έλεγες, σοσιαλιστές ούτε (εκτός αν το ΠΑΣΟΚ το θεωρούμε τύποις σοσιαλ.) εθνικοσοσιαλιστές με τίποτε, κεντρώους μπαα, έ, της τάσεως της Αστικής δεξιάς, των φιλελευθέρων και γενικά οι λομπίστες του κεφαλαίου.
Επιμένω να λέω ότι είναι στη φύση του καπισταλισμού να ελίσσεται χρησιμοποιώντας κάθε μεσο, αθέμιτο ή θεμιτό, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακριβώς επειδή όσοι είναι το κεφάλαιο θα μπορούσαν με την ίδια ευκολία που έχουν κάνει γιουσουφάκι τους ολόκληρο το Ελληνικό κράτος, αν θέλανε να έθεταν το ταμπλώ του παιχνιδιού με τους όρους του πραγματικού φιλελεύθερου μοντέλου που εικάζεις.
Δεν κατακρίνω εσένα ή άλλον πολίτη από τη μεσαία τάξη που θέλει εξυγίανση του οικονομικού συστήματος έστω με το φιλελευθερο μοντέλο.Για αυτό και μπορούμε και κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση. Κατακρίνω και δεν έχω κ α μ ι α εμπιστοσύνη στους κεφαλαιοκράτες και σε αυτούς που λένε ότι θα το εξυγιάνουν στην Ελλάδα.
Το ποιοι δημιουργούν τις συνθήκες είναι πολλή μεγάλη συζήτηση. Τις δημιουργεί σίγουρα η πολιτική ηγεσία αλλά με την αφέλεια και την ηλιθιότητα των πολιτών που τους συντηρεί στην εξουσία επί τέσσερις δεκαετίες. Από εκεί κατά τη γνώμη μου πηγάζουν όλα, από την βλακεία του μέσου Νεοέλληνα.
Μα σε αυτό όπως είπα δεν διαφωνώ. Αντιθέτως.Ακόμη και για το Καβείριο που σηκώσαμε, η τοπική κοινωνία ως αδιάφορη στη πλειοψηφία, τη βαραίνουν οι ευθύνες της π.χ.
Αλλά, προσπαθώντας να τα βάλω σε μία ζυγαριά όλα και να δω το ειδικό τους βάρος, αισθάνομαι ότι οι κεφαλαιοκράτες έχουν τη μερίδα του λέοντος λόγω οικονομικής ισχύος.
Δε βλέπεις οι καθεστωτικοί αριστεροί του ΚΚΕ πώς συμπεριφέρθηκαν στους εργαζομένους τους σε ριζοσπάστη και 902?
Το χρήμα είναι είναι διαβλητικό.Τόσο όσο ανίσχυρες είναι οι ιδέες κάποιων να τις υπερασπίζονται.
Εκεί έγκειται η διαφωνία μας. Εγώ νομίζω ότι τη μερίδα του λέοντος στις ευθύνες την έχουν οι πολίτες.
Αναλογικά Πάνο μου.
Αν θεωρείς ότι οι μισθωτοι-τίμια εργαζόμενοι- αλλά με άτιμους μισθούς, που εργάζονταο 12-14 ώρες τη μέρα (ναι είναι πολλοί, έχω υπάρξει, ξέρω) προλαβαίνουν να φιλοσοφήσουν και να έχουν ένα ασφαλές συμπέρασμα δράσης, ή προλαβαίνουν έστω να δράσουν όσο χρειάζεται,ή για να το πω καλύτερα, πόσο μπορούν να δημιουργήσουν κρίσιμη μάζα όταν το κυνήγι του απαραίτητου μισθού είναι ολημερίς και ολονύκτιο? Λίγοι θα το καταφέροευν. Εκεί πατήσαν και τα συνδικάτα, εκεί πατήσαν και οι κοινωνικοί απατεώνες πασης φύσεως, και εφυσικά εκεί πατήσαν και οι τράπεζες με τα δάνεια. Ποιος σόφρων θα έπαιρνε "διακοποδάνειο" 3.000 εύρω? Ένας φαντασμένος με έλλειψη ρεαλιστικής θέασης, ένας αλλοτροιωμένος δηλαδή, ή ένας απελπισμένος που θέλει να κλείσει τρύπες.
Δεν βγάζω λάδι το λαό.Απλά θέλω τα μεγέθη να τα αποδίδω σωστα.
Κοίτα, όταν επί μια τετραετία κάποιος σε ξεζουμίζει και σε εκμεταλλεύεται, ε, δεν πρέπει να είσαι και Αϊνστάιν για να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να τον ξαναψηφίσεις. Δε χρειάζεται ούτε να το φιλοσοφήσεις ούτε να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα δράσης, ούτε και υψηλά μαθηματικά. Όπως λένε και οι Βρετανοί δεν είναι rocket science· απλή λογική είναι, common sense. Αλλά δυστυχώς σήμερα η απλή λογική είναι τόσο σπάνια που όσοι την κατέχουν είναι πλέον υπεράνθρωποι (supermen).
Γι' αυτό σου λέω, αν θέλεις να στηλιτεύσεις κάποιον άσε κατά μέρος τον καπιταλισμό, τους φιλελεύθερους, τους πολιτικούς και τους μεγιστάνες και άρχισε από τον παντοπώλη της γειτονιάς σου, τον ξάδελφό σου που πίνετε καφέ, τον υπάλληλο στη δημόσια υπηρεσία και γενικώς τους ανθρώπους που συγχρωτίζεσαι καθημερινώς.
Ε, αυτό το κάνω έτσι και αλλιώς. Αλλά και του επαγγελματίες κοινωνικού ςκαταστροφείς μόνο δημόσια μπορώ να το κάνω.
Όσο για τους καπιταληστές, φιλελευθερους κλπ, αν δεν πειστώ από τα επιχειρήματά τους (και είμαι ανοιχτός σε ιδέες), θα συνεχίσω την κριτική όπως πιστεύω ότι αυτή οφείλει να έιναι βάση των δεδομένων της "κεφαλής μου".
Όσο για το τετραετές ξεζούμισμα και τις φυσικές συνέπειες, ναι έτσι είναι, αλλά στο ένα τμήμα των αιτιών και των αποτελεσμάτων. Σε ένα άλλο τμήμα, η δημιουργία πελατειακών σχέσεω με πολίτες πολλών ταχυτήτων είναι κάτι που ηθελημένα δημιούργησε η μεταπολιτευτική πολιτική ελίτ της Ελλάδος γνωρίζοντας ότι θα βρει έυκολα θύματ απου δύσκολα θα πλήρωναν το τίμημα της απεμπλοκής.
Όσο για τους καπιταληστές, φιλελευθερους κλπ, αν δεν πειστώ από τα επιχειρήματά τους (και είμαι ανοιχτός σε ιδέες)
Κι όμως δεν είσαι ανοιχτός σε ιδέες. Δεν είσαι ανοιχτός διότι είσαι προϊδεασμένος αρνητικώς εξ ορισμού. Βλέπεις την πώληση της ΔΕΠΑ ως κάτι το αρνητικό. Και δικαιολογημένως, διότι στο παρελθόν όλες οι αντίστοιχες πωλήσεις κρατικών εταιρειών γίνανε με φωτογραφικές και ευνοϊκές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Άρα λες ότι κι αυτή θα γίνει έτσι (και σε αυτό συμφωνώ απολύτως, έτσι θα γίνει). Αυτό όμως δεν είναι καπιταλιστική και φιλελεύθερη ιδέα, άρα δεν μπορείς να κατηγορείς τους αγοραστές ως φιλελεύθερους και καπιταλιστές. Και ούτε βεβαίως μπορείς να περιμένεις φιλελεύθερες ιδέες από τέτοιους ανθρώπους.
Αν το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που λένε ότι είναι φιλελευθεροι καπιταλιστές τελικά δεν είναι, και το ίδιο πρόβλημα ειναι και με τους κομμουνιστές του ΚΚΕ που τελικά δεν είναι, και όποιον άλλον αδυνατεί να εφαρμόσει τη θεωρία που προτείνει, έ δεν θα τους λύσω εγώ το πρόβλημα. Επί του πρακτέου, αυτοί που ομιλούν για φιλελευθερισμό, τα κάνουν έτσι και σε αυτούς εναντιώνομαι.
Αν ήμουν προϊδεασμένος, δε θα περίμενα να περάσουν κάποια χρόνια πριν εκφραστώ ανοιχτά δε νομίζεις?Αφού δεν με έπεισαν τί να κάνω τώρα? :-)
Φίλοι, καταρχήν να συμφωνήσουμε πως στην βάση του προβλήματος βρίσκεται ο λαός, αφού αυτός εκλέγει τους πολιτικούς, και μάλιστα να πούμε πως τους εκλέγει εκουσίως, ξέροντας τι θα επακολουθήσει και επιδιώκοντας ακριβώς αυτό. Απόδειξη, τα πασίγνωστα κριτήρια ανεμίσματος σημαιούλας, που ήταν (και είναι) εμπορικοποιημένα και αφορούν κυρίως στενά οικονομικά οφέλη. Ο λαός έδινε την αξιοπρέπεια και το μέλλον του στους πολιτικούς, σε μορφή ψήφων, και έπαιρνε μερίδιο κρατικής εξουσίας για να το χρησιμοποιήσει προς ίδιον, κυρίως οικονομικό, όφελος... Η διαδικασία αυτή ξεκινάει από την ίδια την ανάδειξη ενός πολιτικού, μέσα από τον λαό, πολύ πριν έρθει η ώρα της εκλογής του. Ο λαός είναι η αιτία της παρακμής, οι πολιτικοί είναι τα συμπτώματα, καθώς και οι αφορμές για να λάβει αυτή η ΗΘΙΚΗ παρακμή απτά μεγέθη, δηλαδή να γίνει μετρήσιμη στατιστικά ή οικονομικά. Η διαφθορά γεννιέται και υπάρχει ως λαϊκό αίτημα και κοινωνική επιταγή, αόρατη και ατιμώρητη, πολύ πριν παρατηρηθεί και αποδειχθεί στις πράξεις ενός πολιτικού ή μιας γενιάς πολιτικών.
Και είναι μάλιστα ανεξάρτητη από τα πολιτικά συστήματα και τις τέλειες θεωρίες τους. Μπορούμε να μιλάμε όσο θέλουμε για τα μειονεκτήματα το ενός και τα πλεονεκτήματα του άλλου, όμως χάνουμε τον χρόνο μας- η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε αφορά την φιλοσοφία και την ηθική, όχι την πολιτική και την οικονομία.
Πρέπει να ορίσουμε και τον όρο 'λαός', ως την πλειοψηφία, ή τουλάχιστον την ισχυρή μειοψηφία εκείνη, που επηρεάζει την πλειοψηφία. Ο εργαζόμενος που δουλεύει 10ωρα και στερείται το χρόνο για να "απεμπλακεί", όπως είπε ο Θησέας, από τον βιοπορισμό, βρίσκεται και αυτός μέσα στον 'λαό', αλλά είτε δεν ξέρει το συμφέρον του, είτε δεν ξέρει πως να το στηρίξει. Είτε είναι ασήμαντη μειοψηφία, είτε είναι άβουλη πλειοψηφία, μικρή διαφορά υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον του εξαρτάται από τον ίδιο, καθώς στη φύση τίποτα δεν χαρίζεται και πόσο μάλλον όταν όλα υπεξαιρούνται...
Πρέπει να ορίσουμε και τον όρο 'λαός', ως την πλειοψηφία, ή τουλάχιστον την ισχυρή μειοψηφία εκείνη, που επηρεάζει την πλειοψηφία.
Ο 'λαός' είναι το σύνολο των ψηφοφόρων.
Σωστά, απλά διευκρινίζω αυτό που λέω παραπάνω, πως ο διεφθαρμένος λαός γεννά και αναδεικνύει διεφθαρμένους πολιτικούς. Φυσικά, δεν είναι το σύνολο των ψηφοφόρων διεφθαρμένοι, αρκεί η πλειοψήφία, ή έστω μια 'ισχυρή' (με την έννοια της κοινωνικής επιρροής) μειοψηφία. Η οποία θα υποβάλλει το 'όραμά' της στους υπόλοιπους και από την οποία θα προέλθει η νέα κοινωνικο-οικονομική τάξη πραγμάτων (οι γνωστοί μας 'διαπλεκόμενοι').
Σωστά, απλά διευκρινίζω αυτό που λέω παραπάνω, πως ο διεφθαρμένος λαός γεννά και αναδεικνύει διεφθαρμένους πολιτικούς. Φυσικά, δεν είναι το σύνολο των ψηφοφόρων διεφθαρμένοι, αρκεί η πλειοψήφία, ή έστω μια 'ισχυρή' (με την έννοια της κοινωνικής επιρροής) μειοψηφία. Η οποία θα υποβάλλει το 'όραμά' της στους υπόλοιπους και από την οποία θα προέλθει η νέα κοινωνικο-οικονομική τάξη πραγμάτων (οι γνωστοί μας 'διαπλεκόμενοι').
Δημοσίευση σχολίου