Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Γιόνας Τρινκούνας (Jonas Trinkunas, Κλαϊπέντα 28 Φεβρουαρίου 1939 – Βίλνα, 20 Ιανουαρίου 2014).

Τιμή και Μνήμη στους Μαχητές των Εθνών
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην ιστοσελίδα: http://rassias.gr/1087TRINKUNAS.html
Γιόνας Τρινκούνας
(Jonas Trinkunas, Κλαϊπέντα 28 Φεβρουαρίου 1939 – Βίλνα, 20 Ιανουαρίου 2014).

Εθνολόγος, λαογράφος, ηγέτης και πρωθιερέας της Λιθουανικής Εθνικής Θρησκείας, ιδρυτής του φορέα της τελευταίας «Ρόμουβα» («Romuva») και, επί σειρά ετών, πρόεδρος του «Παγκοσμίου Συνεδρίου Εθνικών Θρησκειών».



ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννήθηκε στην Κλαϊπέντα (Klaipeda) της Βαλτικής στις 28 Φεβρουαρίου 1938, αποφοίτησε από το λύκειο της πόλης Κάουνας (Kaunas), σπούδασε από το 1960 έως το 1965 λιθουανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βίλνας (Vilnius) και εν συνεχεία Φιλοσοφία.

Στο διάστημα 1969 - 1973 εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βίλνας ως ερευνητικός εταίρος, με αντικείμενο την εθνογραφία και την αρχαία Λιθουανική Θρησκεία, ενώ το 1967 αναβίωσε τους εορτασμούς του Θερινού Ηλιοστασίου (τελετές «Ράσα»), οι οποίοι έγιναν αφορμή για την μετέπειτα ανασυγκρότηση της Λιθουανικής Εθνικής Θρησκείας.

ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ «ΡΟΜΟΥΒΑ»

Οι πατριωτικές και «παγανιστικές» του δραστηριότητες, τον έθεσαν υπό το στόχαστρο της περιβόητης Κα-Γκε-Μπε και τελικά το 1972 απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο, όταν μαθεύτηκε ότι ετοίμαζε διδακτορική διατριβή με θέμα τις θρησκείες της Βαλτικής, κρατήθηκε, ανακρίθηκε και, όταν αφέθηκε ελεύθερος, του απαγορεύθηκε κάθε διδακτική ή ερευνητική δραστηριότητα.

Ήδη από το 1969, με την βοήθεια παλαιότερων πολυθεϊστών που είχαν κάνει κάτεργα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ίντα της Ρωσίας, είχε ιδρύσει την «εθνολογική» εταιρεία «Ρόμουβα» (λέξη που, ως «Romovė», χρησιμοποιούσαν για την θρησκεία τους οι Αρχαιοπρώσοι πολυθεϊστές που κατοικούσαν γύρω από το σημερινό Καλίνινγκραντ), με σκοπούς της την μελέτη και ανάδειξη των παραδόσεων και λατρευτικών πρακτικών των εθνών της Βαλτικής πριν την βίαιη επικράτηση του Χριστιανισμού κατά το πρώτο ήμισυ της δεύτερης «μεταχριστιανικής» χιλιετίας.

Η ίδρυση μιας τέτοιας συλλογικότητας στο μέσον της σοβιετικής κατοχής, είχε απροκάλυπτα αναθερμάνει το αίτημα για επιστροφή στην εθνική Παράδοση που είχε κατατεθεί ήδη από τον 19ο αιώνα από μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο ιστορικός Σιμόνας Νταουκάντας (Simonas Daukantas, 1793 – 1864), ο ιατρός και δημοσιογράφος «πατριάρχης του έθνους» («tautos patriarchas») Γιόνας Μπασαναβίκιους (Jonas Basanavicius, 1851 – 1927), ο ποιητής και φιλόσοφος Βυντούνας (Wilhelm Storost, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Vilius Storostas – Vydunas, 1868 – 1953), κ. ά. Η «Ρόμουβα», που ως λέξη σημαίνει αρμονία και ομορφιά, και είχε επιλεγεί ως τιμή στην μνήμη των Αρχαιοπρώσων πολυθεϊστών που είχαν κατασφάξει οι Τεύτονες σταυροφόροι, τέθηκε εκτός νόμου το 1971 και αρκετά μέλη της φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν, ενώ όσοι ήσαν πανεπιστημιακοί απολύθηκαν.........

Η συνέχεια εδώ:

http://rassias.gr/1087TRINKUNAS.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: