Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

H Άριστη Φωτιά των Παλαιών Τρόπων




Άριστη είναι η φωτιά για τους γιους των ανθρώπων
πιο γλυκιά, είναι η θέα του  ηλίου
η υγεία είναι καλή καθώς και να τη διατηρεί κανείς,
και να ζεις μία ζωή χωρίς ντροπή

Χάβαμαλ- Τα λόγια του Υψίστου



Είναι φοβερό, το πόσο «ορθολογιστικά» επιχειρούν οι λάτρεις  της σύγχρονης πραγματικότητας, να αντικαταστήσουν μερικές αξίες που υπήρξαν από ανέκαθεν θεμελιακά ισχυρές στον άνθρωπο. Είναι κωμικοτραγικό, τουλάχιστο για εμένα, το πόσο πασχίζουν να εμπλουτίσουν και τελικά να δρομολογήσουν σε δαιδαλώδες νοητικές διαδρομές σύγχυσης, μερικές αυτονόητες έννοιες, που για τον άνθρωπο των Παλαιών Πίστεων, ήταν ,μάλλον καθημερινή αναντίρρητη πρακτική.
Η σύγχρονη αντίληψη περί πραγματικότητας, εδώ και πολλά χρόνια, στερεί και αφαιρεί τα ουσιώδη, προσπαθώντας να αντικαταστήσει τον ίδιο τον άνθρωπο με έναν νέο άνθρωπο. Μία απόπειρα ίσως να αντικαταστήσει τους Θεούς γεννήτορες που ο μοντερνισμός νομίζει ότι δολοφόνησε εύκολα στα ράφια της βιβλιοθήκης του και στις ταινίες του χόλυ-γουντ.
Η κύηση του νέου παραμορφωμένου ανθρώπου, τον έχει ήδη φορτώσει αρκετά προβλήματα. Οι κοινωνίες βράζουν από συμφόρηση ατομικών απαιτήσεων και ανεκπλήρωτων, κυρίως παράλογων, επιθυμιών.
Όσο το Ισλάμ επιτίθεται στη Δύση με τη παραφρονημένη επιθυμία της καθολικής επικράτησης , την ίδια στιγμή, η Δύση, δημιουργεί τον δικό της φονταμενταλισμό.
Της άρνησης του ίδιου του εαυτού της και της καθολικής υποταγής σε αυτή την άρνηση όλων των στοιχείων της που αποτελούν κορμό και ταυτόχρονα πυρήνα της.
Η δικαιολογία ότι οι παλαιές, οι πραγματικά παλαιές, δόξες της Ευρώπης στερούνται πλαισίου «πραγματικότητας», δεν έμοιαζε αρκετή στον Γιουνγκ όταν έγραφε:


«Όταν μία ιδέα είναι τόσο παλιά και τόσο γενικά αποδεκτή, πρέπει να είναι κατά κάποιο τρόπο αληθινή.
Και όταν λέω αληθινή, εννοώ ψυχολογικά αληθινή». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: